Jan. 19, 2017

Spajanje mikrofona na PC zvučne kartice

Nominalni zvučni nivo na Line In ulazu je obično 320mV do 500mV RMS a ulazna impedancija je oko 10K. Line in je stereo.
Većina zvučna kartica za mikrofonski ulaz zahtijeva minimalnu razinu signala od najmanje 10 mV. Tipična impedancija mikrofonskog ulaza na PC zvučnoj kartici je 600-1Kohma (može varirati od kartice do kartice) a ulaz je obično mono. Vrsta mikrofona koji najbolje radi s PC zvučnim karticama je electret mikrofon.
Creative Labs Sound Blaster zvučne kartice imaju 3.5mm (1/8 inča) stereo priključak za mikrofon, sa sljedećim spojevima na utikaču: slika 7
1. ulazni signal (vrh)
2. 5 V bias (prsten)
3. Masa (oklop)
Napomena: Na većini zvučnih kartica je pozitivan DC bias napon na prstenu, ali mali broj nestandardnih zvučnih kartica može imati DC bias na vrhu. Neke kartice imaju prespojnike (jumper) koji omogućuje ili onemogućuje napajanje u utičnici za mikrofon. Ako je jumper uključen, bias napon + 5V kroz otpornik od nekoliko kiloma je spojen na vrh. Novije matične sa podrškom za stereo mikrofon imaju bias napon i na vrhu i na prstenu.
Približan shematski prikaz Sound Blaster mikrofonskog kruga-slika4- pokazuje da je na priključku + 5V struja dosta ograničena. Napon iz kartica ne mora biti točno 5V, ali je obično između 3 i 5 volti kada mikrofon nije spojen.
Electret mikrofoni
Electret mikrofon je najjeftiniji neusmjerenii mikrofon. Vrlo je osjetljiv, izdržljiv, izuzetno kompaktne veličine i koriste se u mnogim primjenama gdje je potreban mali a jeftin mikrofon s prilično dobrim performansama.
Electret je modificirana verzija klasičnog kondenzatorskog mikrofona, koja iskorištavajući promjene u kapacitetu zbog mehaničkih vibracija proizvodi mali napon proporcionalan jačini zvučnih valova. Electret ne treba fantomski napon poput kondenzatorskog mikrofona ali nekoliko volti i dalje su potrebni za napajanje unutarnjeg FET tranzistora.
Bias DC je potreban za ugrađene FET followere koji pretvaraju vrlo visoku impedanciju electret elementa od desetak Moma na prihvatljivu razinu od nekoliko koma.
Spoj na lijevoj strani pokazuje siguran način za povezivanje electret mikrofona na starim nestandardnih zvučnim karticama ali koristite ovaj spoj samo ako standardni način povezivanja ne radi.
Vrijednosti komponenti nisu kritične. Možete koristiti bilo koji kondenzator između 1uF i 22uF i vrijednost otpornika od 1k do 22K-slika 3.
Jednostavna izmjena koja radi s većinom zvučnih kartica prikazana je shemi 3. Sklop radi jer obično se napajanje dovodi do mikrofona kroz otpornik od nekoliko kOhm i DC bias na vrhu bude blokiran od ulaznog kondenzatora unutar kartice.
Koristite jednostavan jednožilni oklopljeni kabel. Žice oklopa spojite na masu a prsten i vrh na središnji vod.
Napomena: Nekoliko, nedavno proizvedenih računala imaju implementirane prave stereo mikrofonske ulaze. Njihove visoke performanse prepoznavanja govora su napredne aplikacije za uklanjanje šuma dobro iskoristile da pruže što točnije i pouzdanije signale u bučnim okruženjima.
Kada je odabran stereo mic ulaz, bias napon će biti doveden i na prsten i na vrh. Ožičenje za stereo mikrofon je jednostavno - Omotač kabela oba mikrofona se spoji za oklop utikača, lijevi mic na vrh a desni mic na prsten. Za najbolji učinak, koristite jednosmjerne electret mikrofone.
Povezivanje dinamički mikrofona
Kvalitetni dinamički mikrofoni obično daju dovoljan signal za pogon dobre računalne zvučne kartice. Sve što morate učiniti je da se žice mikrofona pravilno spoje, te, u nekim slučajevima, uključiti mikrofonsko predpojačalo ugrađeno u zvučnu karticu pod nazivom "mic boost" na većini računala.
Veza je jednostavna. Srednju žicu mikrofona spojite na vrh a bias pin na prstenu nemojte uopće spajati-slika6.Napomena: Neke nestandardne zvučne kartice imaju DC prednapon spojen na vrh. Isto tako, nova računala sa stereo mikrofonskim ulazom imaju bias napon na vrhu i prstenu mikrofona kad je odabran stereo mod mic ulaza. Ova situacija zahtijeva posebnu pažnju jer struja iz zvučne kartice je prilično limitirana tako da mikrofon može preživjeti ovaj mali DC napon ali vjerojatno će uzrokovati ozbiljna izobličenja. Jednostavno rješenje je da ubacite mali kondenzator između mikrofonskog audio izlaza i PC mikrofonskog ulaza da se spriječi prolaz istosmjernoj struji.
Postoji nekoliko slučajeva kada dinamički mikrofon ne pruža razinu signala koju zahtijeva vaš hardware i snimak će biti s vrlo slabim zvukom i puno šuma, čak i kada uključite unutarnje predpojačalo zvučne kartice. Jednostavno rješenje je izgradnja mikrofonskog predpojačala sa jednim tranzistorom-slika1.Pojačavanje je malo, ali sasvim dovoljno da bi se signal uskladio s ulazom zvučne kartice. Sklop ne treba vanjsko napajanje već koristi bias napon od oko + 5V iz zvučne kartice.