Jan. 19, 2017

hp6720s - Kako čuti zvuk sniman kroz Mic In sa Win XP - Kako omogućiti Stereo Mix u Win 7

-Imate laptop samo sa Mic In a bez Line In i još kad uključite mikrofon ne možete čuti u zvučnicima svoj glas jer se u postavkama zvuka ne pojavljuje regulacija jačine slušanja. Ako na takav Mic In prikopčate linijski izlaz iz npr. kasetofona signal je izobličen iako u Advanced skinete kvačicu sa Microphone boost i osjetljivost Mic ulaza postavite na minimum. Ovim tutorialom koji je isproban na laptopu hp6720s sa WinXP ću pokazati kako aktivirati mogućnost istovremenog slušanja na zvučnike signala koji ide u Mic In te kako napraviti adapter da se na osjetljivi Mic In ulaz može spojiti izlaz uređaja sa većim signalom a da nema prepobude ulaza te nema ni izobličenja ali se može snimati samo mono. Dakle, kako napraviti virtualni Line In i snimati bez izobličenja signal sa gramofona, kasetofona, Line out izlaza gitarskog pojačala i slične namjene.
1- Prvo treba aktivirati mogućnost slušanja na zvučnike. Postupak je sljedeći:-slika 1-
Start-Run- utipkaj "regedit"-Edit-Find-utipkaj "AD1981"-Disable-MicV vrijednost 01 promijeni u 00 -desni klik na MicV pa modify u 00-OK i restart kompjutera. Nakon restarta pojavit će vam se u postavkama jačine i klizač za regulaciju Microphone te skinite kvačicu sa mute i slušajte signal koji ulazi u Mic In.
2. Virtualni Line In.
Za to sam iskoristio od stare zvučne kartice dva priključka odvojio ih od kartice te, prema priloženoj skici -slika 4-, spojio odgovarajuće kontakte jednog i drugog sa otpornicima 220Koma (boje prstenova-crvena-crvena-žuta) te sve izolirao, a može se ubaciti i u prikladnu kutijicu. Jedan priključak, bilo koji, se spoji u Mic In a na drugi priključak se kabelom sa dva stereo 3,4mm priključka ukopča izvor signala -treća slika-jer je on sada virtualni Line In. Napomena: Ovakav Vilrtual Line in snima oba kanala ulaznog stereo signala ali kao mono. Umjesto otpornika od 220K za neke kartice sa manje osjetljivim mikrofonskim ulazima mogu vrijednosti otpornika biti i manje , uglavnom oko 100K pa i do 50K ali onda treba snimati na skoro skroz zatvore klizač osjetljivosti. Prema postojećoj zvučnoj se eksperimentalno odredi najbolja vrijednost otpornika koja će omogućiti snimanje bez izobličenja uz najmanji uticaj vlastitog šuma kartice (uticaj je veći što su otpornici veći): Snima se u npr. Audacity 1.2.6 koji ja preferiram, prati valni oblik i mijenjajući vrijednost otpornika podesi najveći signal pri kome još ne dolazi do odsjecanja vrhova a da klizač osjetljivosti mikofonskog ulaza ne prelazi 1/4.
Kako na hp6720s omogućiti Stereo Mix u Win 7
Ako se koristi Windows 7 sa postojeći audio driverom se ne pojavljuje opcija Stereo Mix.
Skinuti Vista Hewlett Packard audio driver sp41975 i zamjeniti postojeći u Win 7.
Desni klik na volume ikonu, odabrati recording devices. Sada se sa originalnim driverom pojavljuju opcije Microphone i Line in. Sa desnim klikom se sa Enable odabere koji ulaz će biti omogućen kao default.
Sa novim driverom pojavljuje se i opcija Stereo Mix.
Kontrola jačine snimanja kroz Stereo Mix da signal ne ide u clipping se vrši sa Master Volume ili volume control na playeru a kontrolira na inikatoru programa za snimanje zvuka.